September was super en de eerste helft van oktober zijn we er ook grotendeels aan ontsnapt, maar vanaf nu is er geen houden meer aan: het wordt kouder en op een litertje meer of minder regen wordt niet gekeken. Zoveel zelf dat de helling van Numansdorp afgelopen week door het water was opgeslokt. Droog en warm moet het zijn.
Ik heb lang gesukkeld om een goed regen- en winterpak te vinden.
Een regenpak is, pak hem beet, voor de periode van eind maart tot begin november. Dat moet licht zijn, uiteraard waterdicht én ademend, en als gegoten zitten. En dan nog moet je op een paar extra zaken letten.
Zijn een ramp, de goedkope regenpakken die je in tuinbouwcentra (type AVEVE) vindt. Licht en goedkoop ja, maar zo lek als een zeef en het wringt langs alle kanten. Brol.
Al beter, maar niet voor ons geschikt, is de regenkledij voor de zeevisserij. Het spul dat ze in the Deadliest Catch dragen (merken als bv. Ocean, Helly Hansen, Guy Cotten, …). Gemaakt van katoen en polyester met daarop een dikke PVC coating, doorgaans in schreeuwerige flashy kleurtjes. 100% waterdicht maar ademt voor geen meter. Het vocht dat het lichaam verdampt, kan niet weg en wordt door je kledij opgezogen waardoor je een heel broeierig gevoel krijgt. In de zomermaanden is dat uiteraard erger dan in de winter. Zwaar spul ook en wringt daardoor constant tegen. Eigenlijk maar geschikt voor wie in de winter op de wrakken gaat pilkeren.
Outdoor wandel en trekking kledij is al een veel betere optie. In de regel gemaakt van Gore-tex (of een ander evenwaardig materiaal), licht en ergonomisch, verleidelijk om te kopen. Zou ik evenwel niet doen. Altijd goed kijken waarvoor kledij is ontworpen. Trekkers bewegen per definitie rechtop rond. Erop vallend water wordt dus vrijwel onmiddellijk naar de grond afgevoerd.
Bootvissers, en zeker de vertikalers onder ons, zitten echter neer op een stoeltje. Dat stoeltje neemt mooi de vorm van je kont aan waardoor het regenwater er blijft staan. Je zit eigenlijk constant in een kuipje water. Het enige dat je van de nattigheid moet beschermen is een dun enkel- of dubbelzijdig Gore-tex stofje. Dat zal in het begin nog wel lukken maar op termijn komt daar, sneller dan je lief is, sleet op en gaat het water er toch doorheen. Een zelfde probleem doet zich voor met de kniegedeeltes. Don’t shoot the piano player, he’s doing the best he can. Trekking kledij is nu eenmaal niet gemaakt om er constant mee neer te zitten.
Als je het probleem kent, ken je uiteraard ook de oplossing. Wie kruipen er op kont en knieën rond en krijgen emmers waters over zich heen terwijl ze absoluut droog moeten blijven? Competitiezeilers. Zo’n pak moet je hebben. Ik heb er één van het merk Tribord. Boven het knie- en zitvlak gedeelte werd een bijkomend stuk verstevigde nylonstof aangebracht met daaronder grote stukken foam of neopreen (die je er middels velcro sluitingen uit kan halen indien het pak gewassen moet worden – voor foto’s zie www.tribord.com). Die verstevigde stukken worden niet zuinig aangebracht maar lopen van ver onderaan het dijbeen tot voorbij de onderrug. Idem voor de knieën. Ik heb met dit pak nog nooit een natte kont of knieën gehad. Waterinsijpeling via de naden is ook niet mogelijk want elk hoekje en kantje is aan de binnenkant gelast. Niet goedkoop (reken op 400 euro voor broek én vest) maar uitstekend spul. Ik draag nooit iets anders meer.
Zijn we er dan eindelijk?
Neen! Alle marketingpraatjes ten spijt, verliezen Gore-tex en aanverwante materialen hun waterdichte eigenschappen. Hoe goedkoper de kledij, het sneller dat uiteraard gebeurt maar ook dat peperdure zeilpak overkomt het onvermijdelijk.
Die waterdichtheid kan je wel herstellen en daarvoor gebruik je de producten van Nikwax. De kledij eerst wassen met Nikwax Tech Wash, en daarna nabehandelen met TX.Direct wash-in. Eénmaal uit de trommel doe ik nog een nabehandeling met TX.Direct Spray-on. Eén keer doen aan het begin van het seizoen, en het water zal ten allen tijde van je kledij blijven rollen. Verdere info is te vinden op www.nikwax.nl.
Een winterpak moet dezelfde eigenschappen (op de lichtheid na dan) hebben als een regenpak maar moet bovendien de lichaamswarmte vast kunnen houden. Dat doen ze allemaal in meer of mindere mate maar op vlak van waterdichtheid en ergonomie, is wat bij ons te koop is, niet veel soeps. Al die pakken zijn ook op het minst bulky.
In de VS is beters te koop en dat is ook niet verwonderlijk als je weet dat ze daar in het noorden vanaf december tot maart enkel kunnen ijsvissen. IJsvissers zijn in essentie vertikaalvissers, en als het voor hen goed is, zal dat voor ons ook niet slecht zijn want zij vissen in veel koudere omstandigheden dan wij. Voor een bespreking van de vele merken en modellen, kan ik je verwijzen naar het ijsvisforum bij uitstek, www.iceshanty.com.
Vriend en vijand is er ginds overeen dat het beste pak de Frabill FXE Snosuit is.
Voor een uitvoerige bespreking zie www.iceshanty.com/ice_fishing, of bekijk deze films – Film 1 – Film 2.
Ik heb er één en kan enkel zeggen: the best of the best, nothing else will do for me. Niet alleen bijzonder warm, wind- en waterdicht, maar je voelt nauwelijks dat je het aan hebt, zo ergonomisch is het. Alles wat een warmtepak moet hebben. Te koop in twee kleuren: grijs/zwart en rood/zwart. Rood/zwart is mooi maar teer. Zou ik niet aanraden.
Ook hier bij het begin van het winterseizoen behandelen met de hoger vermelde Nikwax producten.
Het jammere is dat Frabill in Europa nauwelijks of niet verdeeld wordt, en de Snosuit al helemaal niet. Opnieuw behoorlijk duur. Tussen de 400 en 600 US$, afhankelijk van het seizoen (300-450 euro). Vanwege die prijs, behoorlijk risky om online te bestellen. Maar zeker op de shopping list zetten mocht je deze winter in het noorden van de VS of Canada zijn. Ben je zeker dat het past, en het bespaart je de BTW en douanerechten als je het lef hebt om met een gestreken gezicht in Zaventem voorbij de douane te wandelen.
Luc Van litsenborg
Comments
No comments yet.